kids

Download de folder

Visualisatie

Als je op reis bent in een land waarvan je de taal en de cultuur niet kent, dan ben je blij wanneer er bordjes staan met plaatjes die je begrijpt. Het bord wijst de weg naar de juiste bestemming en dat geeft je dan houvast.  In het sociale verkeer gebruiken we ook allerlei manieren om elkaar dingen duidelijk te maken. Dit noemen we communicatie. En gebeurt o.a. verbaal (praten) en non-verbaal (lichaamshouding en mimiek).

Door autisme kun je moeite hebt met het begrijpen van de ander, Visualisaties helpen je bijvoorbeeld bij het opvangen van non-verbale signalen of bij het duiden wat iemand zegt.
Een visualisatie is een sterk vereenvoudigd beeld van de werkelijkheid.

Werkwijze

Mijn werkwijze is gebaseerd om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan iemand met autisme. Dus visualiseren is een middel dat  tot mijn “basisvaardigheden” behoort.
Welke manier van visualiseren ik gebruik, hangt sterk af met wie ik  werk. Een puber zit niet te wachten op die ‘kinderachtige’ zwart-wit picto’s, maar vindt het wel handig om een nood schema in zijn portemonnee te hebben waarop een stappenplan staat: wat te doen als ik te laat op school kom.
Een picto-reeks kan heel duidelijk zijn voor een kind dat  leert zich zelfstandig aan te kleden. Ook het samen uittekenen van een misgelopen buitenspel-situatie kan heel verhelderend werken. Kortom: beeld op maat!

We hebben 2 gasten en geen leden online