kids

Download de folder

Visualisatie

Wanneer je op reis bent in een land waarvan je de taal en de cultuur niet kent, dan ben je blij wanneer er bordjes staan met plaatjes die je begrijpt. Het bord wijst de weg naar de juiste bestemming en dat geeft houvast.

Onze communicatie bestaat uit veel facetten; de feitelijke boodschap maar ook de manier waarop we het zeggen, de houding die we aannemen, de hoeveelheid woorden die we gebruiken. Al deze informatie moet verwerkt worden om de boodschap te kunnen begrijpen. Wanneer juist die informatieverwerking anders verloopt(zoals bij ASS) zijn visualisaties heel ondersteunend.  Door bv te tekenen wat je zegt , wordt het spreken heel concreet. Ook zijn de verbanden zichtbaar op papier. De boodschap wordt teruggebracht tot de kern en ontdaan van alle (non-verbale) sociale extra informatie; heel duidelijk!

Werkwijze

Mijn werkwijze is gebaseerd om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan iemand met autisme. Dus visualiseren is een middel dat tot mijn “basisvaardigheden” behoort.
Welke manier van visualiseren ik gebruik, hangt sterk af met wie ik  werk. Een puber zit niet te wachten op die ‘kinderachtige’ zwart-wit picto’s, maar vindt het wel handig om een app te hebben op zijn mobiel waarop een stappenplan staat. Een picto-reeks kan heel ondersteunend zijn voor een kind dat  leert zich zelfstandig aan te kleden. Ook het samen uittekenen van een misgelopen samenspel-situatie kan heel verhelderend werken.
Tijdens ons gesprek gebruik ik bijna altijd een wit blocnote en stiften om te tekenen waar we over praten
Kortom: beeld op maat!

We hebben 6 gasten en geen leden online